RSS Feed

Crowdfunding-projektet lyckades

0

July 6, 2015 by Stinsen

Efter många veckor av först förberedelse och sedan genomförande av Crowdfunding-projektet för stationshuset var resultatet – POSITIVT!!

Visst, vi hoppades på att det skulle bli någonting av projektet, inte minst eftersom det betydde mycket mer arbete än vad vi hade föreställt oss – men jo, som allt gott jobb, så brukar det leda till goda resultat.
Vi vill återigen tacka er alla som på ett eller annat sätt har bidragit till att projektet lyckades! 

Crowdfunding handlar inte bara om att samla in pengar. Vi har lärt oss massor under denna för oss helt nya resa. För det vill vi tacka Shana, som har varit vår projektmanager på Ulule. Hon har guidat oss, gett oss tips och stöd och inte minst peptalk vid rätt tillfälle. Hon har hjälpt oss att rodda projektet i hamn, tillsammans med er som passagerare.

Crowdfunding handlar om kommunikation och relation. Att lyssna är viktigt. Att tänka igenom saker, att ha empati och vara aktiv. Människor som redan finns i våra liv är mycket viktiga partners, men också många människor som vi lärde känna under resans gång, och som vi nu ser fram emot att få träffa!
Till exempel har vi med tre lokförare som kör förbi stationshuset, som alla har gett ett bidrag. Vi har säkert vinkat åt de någon gång, och en av de har i alla fall Mikko träffat. De andra två känner vi dock bara via crowdfundingen och mejlandet. Alla tre har dock gemensamt att de tycker att det är roligt att se framsteg i husets renovering.

Crowdfunding handlar om att ta ansvar. Våra vänner har gett oss sitt stöd och visat förtroende för oss. De tror på oss och att vi kan genomföra ett sådant stort och galet projekt. Vilket vi kommer att göra, om inget oförutsebart kommer emellan. Det betyder att vi nu inte bara kan säga “Tack och hejdå, nu sticker vi till Maldiverna med pengarna och har det bra”. Vi har nu ansvaret för att våra vänners pengar används i rätt syfte, nämligen för renoveringen av stationshuset.

Crowdfunding är inget nytt koncept. Det är faktiskt ganska gammalt. Redan för flera hundra år sedan bidrog till exempel en bys invånare på olika sätt när det gällde att bygga en ny kyrka eller en ny offentlig byggnad. Ibland skedde gräsrotsfinansieringen frivilligt (precis som ni hjälpte oss), ibland, och på så vis mindre trevligt, under tvång. Utan att få någonting i gengäld. Stöder man ett Crowdfunding-projekt idag, så erbjuds det oftast en belöning. Den kan variera och vara beroende på hur stort belopp man ger. Att hitta på belöningar är inte så lätt. Det ska vara en uppskattning till alla som hjälper och väljer en belöning, samtidigt som kostnaden för belöningar inte får vara så stor. Vi har nu klart hälften av belöningarna till de av våra “medstridare” som valde en sådan. De första fyra stegen av de så kallade “rewardsen” är klara. Man får ta det i olika etapper för att hinna med, och för att det ska bli bra.

I ett Crowdfunding-projekt kan såväl privata personer som företag delta – med ett bidrag som passar just deras budget. Principen är enligt “många bäckar små”, och alla som vill har en möjlighet att visa sitt stöd.

Eftersom Crowdfunding sker via nätet, så finns det inte någon geografisk begränsning. Begränsningen ligger snarare i områdena kommunikation och relation. Hur lyckas man att få med alla? Det är kruxet. I vårt fall har vi försökt att nå och engagera våra vänner och målgrupper i Sverige, England och Tyskland. Då är det viktigt att översättningen formuleras på bästa möjliga sätt. Att skriva på tre språk är både ett nöje, ett lyxproblem och en utmaning.

Vi rekommenderar de som vill ge det ett försök att våga testa. Att satsa på det, för det måste man göra för att lyckas.

Hur börjar man?
Hitta en plattform som passar just ditt projekt. Vad behöver du hjälp med? Renoverar du som vi ett gammalt hus? Behöver du pengar för ett välgörenhetsprojekt? Behöver du stöd för en film eller för ett dataspel som du vill programmera och producera? Googla på de 10 största Crowdfunding-plattformerna. Kolla på vilken plattform ditt område är bäst representerat. Då har du en chans att hitta en större publik och mer stöd av människor med samma intresse, utanför din vänskapskrets.

Vi valde Ulule.com eftersom det var den enda plattformen som hade husrenoveringsprojekt (taggen #Heritage). Vi tyckte att vi då hade en chans att fler hus- och järnvägsnördar utanför våra kretsar skulle kunna hitta till oss. Vilket fungerade. Nu har vi kontakt med Julian Foot & team som driver en veteranjärnväg i Provence. (Webbsidan drivs av en svensk webbmaster, berättade Julian. Världen är liten … 😉 )
Ulule.com är en europeisk plattform, vilket var viktigt för oss. Ulule har stöd för många europeiska språk, bland annat engelska, tyska och nederländska, tyvärr inte svenska, fast det löste vi ändå.

Ett tips är att ta sig tid med att välja plattform. Skaffa ett konto på de plattformar som du gillar och tycker skulle passa ditt projekt. Ge själv stöd till projekt som du gillar. På det viset lär du känna plattformen, tar reda på hur den fungerar, vilka tjänster och vilken hjälp som finns. Du bygger relationer som sedan kan hjälpa dig i ditt projekt. Det har funkat utmärkt för oss.

Vi har varit medlem på Ulule.com sedan ett år innan vi startade vårt eget projekt. Det vi gillade mest med denna plattformen var att man hade hjälp av en projektmanager. Man fick inte bara skriva ihop och lägga upp något. Vi fick tips för allt och blev uppmuntrade att ge vårt bästa. Det tog lite tid tills projektet ansågs vara tillräckligt bra av någon som ser massvis med projekt varje dag, och som vet vad som brukar fungera.

Man får inte ha för bråttom, goda ting tar tid, det gäller för husrenovering såväl som för crowdfunding. Man har ju bara en chans, och därför ska man ge sitt bästa! Man vill inte investera all tid, energi och arbete för att sedan förlora allt, bara för att man var en aning för lat, eller hur?

Man kan berätta hur mycket som helst om crowdfunding, och googlar man, så finns det en uppsjö av bra information om detta ämne. Vi är fortfarande otroligt tacksamma för att detta koncept har fungerat för oss.

Vi funderar nu såklart om andra byggnadsprojekt följer efter och använder sig av crowdfunding som finansiering? För vissa områden kan det vara en bra lösning för att få ett tillskott. Till exempel är det svårt om inte omöjligt att få stöd i form av offentliga pengar för just värme och vatten i ett (gammalt) hus. Vilket egentligen är lite galet, eftersom det är lika viktigt som ett tätt tak eller elektricitet.

Fråga oss, om du vill veta mer om hur det fungerade för oss med crowdfunding.
Du når oss via ghystation@gmail.com .

Vi hörs här på bloggen eller ses under sommaren i Grythyttan! 

P1000641


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Företag i stationshuset

Arkiv

Sök