RSS Feed

Eisenhower, Chrusjtjov och stationen

0

November 21, 2016 by Stinsen

I somras kollade vi vattenledningar på alla åtkomliga ställen i huset. Ett sådant ställe var även inspektionshålet i golvet innanför balkongfönstret.

Förutom isoleringen (sågspån), så fanns det även lite knölar av en tidning i hålet.

En intressant läsning blev det, som ni kan se:

img_20160708_112544 img_20160708_112851 img_20160708_112914

Eisenhower den 27 augusti i Bonn? Hmmm, dags att googla efter året – och se där: tidningen är från 1959, verkar det som!

Eisenhower börjar sin Europaresa den 26 september med ett besök i Bonn, där han träffar Konrad Adenauer, Västtysklands bundeskansler. Här kan du dyka in i historien och lyssna på hans tal.

Det finns ett dokument om hela resan hos Universitetet i Minnesota.

Resan har stor betydelse för relationen mellan USA och de europeiska partnerländerna. Den 7 september är Eisenhower tillbaka i USA.

En vecka efter att Eisenhower är tillbaka i USA, kommer Nikita Chrusjtjov på besök till Washington (15 – 27 september). Chrusjtjov var inbjuden av Eisenhower, och han var den förste sovjetiske ledaren som besökte USA.

1959 var betydelsefullt. Processen för att försöka lösa det kalla kriget började då, fast det tog ändå 30 år till, med många med- och motgångar och flera nationsledare under åren, tills järnridån föll 1989.
I juli, en månad innan Eisenhower startade sin Europaresa, var det en amerikansk utställning i Moskva, och vice-presidenten Richard Nixon debatterade då med Nikita Chrusjtjov i den så kallade “köksdebatten”. Se den här, även från dagens perspektiv är den mycket intressant och underhållande:

Ja, helt plötsligt leder renoveringsarbetet till ett djupdyk i historien! Är ni nyfikna, sök på internet, eller leta bland historieböckerna på biblioteket. På nätet finns det många intressanta inslag publicerade, inte minst alla tal av Eisenhower och Chrusjtjov från den sommaren/hösten, numera på YouTube.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Företag i stationshuset

Arkiv

Sök