RSS Feed

En annan historia – Fiskeby station

0

November 20, 2014 by Stinsen

Tydligen är beslutet nu fattat. Efter många års diskussion. Ett mycket sorgligt beslut. Gamla Fiskeby station i Norrköping ska rivas och göra plats för ny trafikplats vid E4:an.

Undrar om även den rätt moderna villan bakom stationshuset ska rivas? Någon som vet och vill kommentera?

DSCF1535

2012 köpte Norrköpings kommun huset från Trafikverket, och det fanns förhoppningar om att få in verksamhet i huset. Även om man samtidigt var mycket tydlig med att det är främst marken som är intressant, p g a den planerade trafikplatsen Bråvalla på området. Stationshuset klassades 1976 som skyddsvärd bebyggelse i Norrköpingstrakten, det var därför man sa att man inte ville riva huset. Även Svenska byggnadsvårdsföreningen och inte minst medborgare har försökt bidra till att stationshuset får en ny verksamhet, och därmed motverka förfall och rivning.

Fiskebys stationshus färdigställdes 1873 som stopp för person- och godstrafik mellan Norrköping och Linköping på den statligt byggda Södra stambanan.
Huset är därmed ungefär lika gammalt som Grythyttans gamla stationshus. En anledning för oss alltså att åka dit och kika runt lite, efter alla tidnings- och debattartiklar som vi läste.

DSCF1510

Det gamla stationsmagasinet har plockats ned och återuppbyggdes i Gävle för att bli del av järnvägsmuseet. Synd att man inte verkar ha samma planer för själva stationshuset, eller att det inte verkar finnas en möjlighet för det. Huset är nämligen egentligen inte så stort. Om vi har ca. 440 kvadratmeter i Grythyttans stationshus, så är Fiskeby station kanske hälften så stor.

Huset och området är mycket nedgånget efter alla år då ingen tog hand om huset. Det är både häftigt och sorgligt att se den gamla fasadpanelen, de fina trädetaljerna och det gamla tegeltaket som är på väg att förfalla. Det fuktiga novembervädret bidrog kanske inte heller till att melankolin kändes lättare. Minnen från gångna dagar verkar hänga kvar över huset, en plats där man verkligen kan känna på historien. Fortfarande vore det fullt möjligt att renovera huset och att ha det kvar som t ex ett lokalt järnvägsmuseum, eller museum för Fiskeby papperbruks historia (bruket ligger bredvid). Men som alltid är det nog pengar och tid som saknas.

Går man runt huset, så ser man också vackra gamla fönsterramar som helt enkelt måste bevaras, likaså två helt intakta utelampor, som troligtvis alltid har funnits på stationshuset. Något som totalförstördes på Grythyttans stationshus.

Historiskt sett, har stationshuset aldrig intagit den betydande positionen för person- och godstrafik som det var tänkt. Persontrafiken var tydligen väldigt låg redan två år efter invigningen, 1875. 1965 gick sista persontåget från Fiskeby, 1990 stannade även godstrafiken. Detta tyder på att man kanske mycket tidigare borde ha hittat en annan verksamhet för huset. Men det är ju alltid lätt att säga så här i efterhand.

En av utelamporna.

DSCF1526

 

Intakta fönster.

DSCF1524

 

Låst ingång, med tidningshållaren bredvid.

DSCF1523 DSCF1522 DSCF1521

Dasshuset. DSCF1518

Träpanel och snickarglädje. DSCF1514

Utelampa mot spårsidan. Skydd av trä för klockan som en gång i tiden fanns där. DSCF1513 DSCF1511

På Facebook-sidan “Rädda och bevara Fiskeby station” finns det många fina bilder och kommentarer om byggnader på området, så som dasshuset (bakom stationen), tvätt- och bakstugan (om jag uppfattade rätt?) och den lilla lampboden framför huset, där det numera står snöskottningsutrustning.

Fler bilder och historier kring Fiskeby station finns bland annat på Industrispår i Norrköping, Wikimedia Commons och Röda Gubben.

Ja, även om huset nu inte ska bevaras, så hoppas vi att iallafall delar av detta vackra hus kan antingen fortleva i andra stationshus, eller lämnas till järnvägsmuseet i Gävle. Att inte allt bara kastas och förstörs under rivningens gång.

 

 

 

 


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Företag i stationshuset

Arkiv

Sök