RSS Feed

Ett stycke kontorsmöbelhistoria

0

June 14, 2017 by Stinsen

Visst minns ni den här fåtöljen?

Nu ser den ut såhär:

Fåtöljen har tillbringat vintern 16/17 i Norrköping/Linköping och renoverades av Anja. Ny resår har knutits, ny stoppning med celokrin och tagel efter gamla konstens regler  har lagts på, och ett fint nytt rött tyg fick den med. Från början hade fåtöljen fint manchestertyg i ungefär samma färg, det gick dock tyvärr inte riktigt att få tag på.

Nästan alla renoveringssteg kan ni se i albumet på Flickr.

Till hösten kommer fåtöljen flytta tillbaka till stationshuset. Den har en liten historia dessutom.

Den här typen av fåtöljer var standardkontorsmöbler en gång i tiden. Vilket material möblerna tillverkades av, mått och färger, allt fanns specificerat i “Statens kontorsmöbelnormer” från 1948.

 

Statens kontorsmöbelnormer är ett litet häfte som finns att beställa och läsa hos Kungliga Biblioteket i Stockholm. Har ni en gammal möbel från den tiden och vill veta mer om den, ta er lite tid att dyka in i historien.

För våran del, så kan vi fantisera om att fåtöljen en gång i tiden stod i stinsens arbetsrum, lilla rummet bredvid biljettexpeditionen på bysidan av huset. Där togs det emot besökare som fick ta plats på den medan man framförde sitt ärende och stinsen lyssnade eftertänksamt…  Ja, om man bara visste vem som har suttit i den genom tiderna? Om fåtöljerna som den bara kunde berätta…


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Företag i stationshuset

Arkiv

Sök