RSS Feed

Första klass väntsalen

0

August 7, 2013 by Stinsen

Det rum i Grythyttans stationshus som är i bäst originalskick är den så kallade första klass väntsalen. Varför är det så? Vi vet från folk som antingen har bott i stationshuset, eller som har lekt där som barn, att salen aldrig eller ytterst sällan användes. Örjan Lindqvist, från Grythyttans Stålmöbler (som förresten är grannar med stationshuset), var en av de som i sin ungdomstid lekte på stationen tillsammans med den dåvarande stinsens son. Han berättade för oss att första klass väntsalen då alltid var stängd.

I alla fall hittar man en vacker träpanel och gamla, fina tapeter i det rummet. En gång i tiden måste det ha varit väldigt vackert och lyxigt. Trots att även det rummet skadades av folk som inte visste bättre, så har det en speciell känsla som man märker av när man kliver in där. På något sätt är den gamla tiden därinne fortfarande närvarande.

Tack och lov var några fönster hela, och det gör att lite ljus hittar in i rummet redan innan vi renoverat övriga trasiga rutor.

Se själva.

DSCF8951

Vy mot dörren till andra klass väntsalen. Takhöjd: ungefär 4 meter. Man ser på bilden att en mindre dörr ersatte den något större originaldörren, som en gång i tiden funnits. Den har vi tyvärr inte hittat i huset, inte ens på vinden. Där gömde det sig istället en massa gamla fönsterramar.

DSCF8953

Ljuset kommer in genom de två fönster som vi upptäckte var hela. Till höger ser ni dessutom en fin spegeldörr som inte kunde öppnas eftersom den övertäcktes av en vägg på andra sidan dörren. Vi förstår dock fortfarande inte hur man bara kunde såga upp och förstöra dörren, istället för att hitta och ta bort de två skruvar som höll dörren stängd från insidan av väntsalen. Vi har dock alla delar av dörren och hoppas kunna sätta ihop den någon gång igen.

DSCF8957

Utsikt genom fönstren!

DSCF8950

Ett tragiskt dödsfall hände för länge sedan i rummet. Denna lilla stackaren ska väl begravas.

IMAG0876


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Företag i stationshuset

Arkiv

Sök