RSS Feed

Grannar i fokus – Guldkringlan

0

October 3, 2012 by Stinsen

Huset där Café och Vandrarhem Guldkringlan ligger idag har funnits vid torget i Grythyttan sedan 1700-talet och är en av alla Grythyttans byggnader med stort kulturvärde (se Länsstyrelsens rapport från 2008/09 i samband med takrenovering).

Det som vi inte visste var att det finns lite andligt sällskap i huset. Tills rätt nyligen var det till och med ett sällskap som inte nödvändigtvis betedde sig alldeles vänligt, varken mot personal eller gäster. Det spökar på Guldkringlan, hette det. Och detta tydligen upp till en sådan nivå att personalen kände att de måste få veta mer om detta. Därför tog de hjälp av tv-programmet “Det Okända” som tog reda på vad som händer på kaféet och varför. Bra underhållning, som klarade upp och löste ett par saker, samt att programmet gav bra insyn i kaféets tidiga historia. Du kan se hela avsnittet på TV4-Play. Spöken som krånglade och störde dagens människor fick iallafall hjälp att ta sig hem till sina kära, och skrämmer inte längre folk på Guldkringlan.  Nerikes Allehanda och ETC Bergslagen rapporterade också om saken.

Vi rekommenderar i alla fall en fikapaus, eller att ni beställer en av Guldkringlans enastående, underbara födelsedagstårtor. Det sistnämnda gjorde vi för inte för så länge sedan, och jodå födelsedagsbarnet blev mycket nöjt! Som vandrarhem får Guldkringlan tydligen mycket bra betyg. Kanske dags att planera in en resa till Grythyttan?

Om ni på vägen hit hittar spöken som är sugna på att måla, fixa fönster osv. så får ni gärna skicka de vidare till oss i Stationshuset! 🙂

 

Bilden lånades av Kokken i Granhauglia som redan 2008 bloggade om Guldkringlan (och inte verkade ha lagt märke till några spöken).


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Företag i stationshuset

Arkiv

Sök