RSS Feed

Om Grythyttan Station

10

I juli 2012 fick vi möjlighet att köpa det gamla stationshuset i Grythyttan. En dröm blev verklighet. Vi hade snackat mycket under de senaste åren om att det vore synd om huset bara revs, eller att det tilläts förfalla ännu mer.

Nu är stationen vår, och därmed också vårt ansvar. Samtidigt ska det bli oerhört kul att få ta hand om ett stycke lokal kultur. Målet är att renovera huset och göra det till ett hus som används. Vem vet, kanske det finns ett företag som behöver ett bra, lugnt ställe med mycket plats, som kan bli vår hyresgäst?

På den här bloggen kommer vi att berätta både om gångna tider och om vad som händer idag med det gamla stationshuset i Grythyttan (eller Grythyttehed som det hette för något mindre än hundra år sedan). Stationshuset byggdes 1875. Vi är säkra på att det finns en rik historia och många berättelser med anknytning till huset. Har du en historia om stationen? Hör av dig till oss!

Vi ser fram emot att få berätta om renoveringen här på bloggen. Synpunkter och förslag från er läsare uppskattas naturligtvis. Hör av er!

Mikko & Anja

10 comments »

 1. Johan Rosenquist says:

  Hej
  Lycka till med renoveringen.
  Ska bli intressant att följa ert projekt.
  // Johan

 2. Thomas Holst says:

  Lycka till !
  Kanske att jag kan bidra med något då min pappa var den sista stinsen på stationen innan den stängde och jag har bott där i 18 år

  // Thomas

 3. Erik Olin says:

  Hej.
  Jag håller på att rita av ett stationshus i Borlänge, rättare sagt Ornäs stationshus som är samma typklass som detta.
  Skulle vara jätte kul om du hade någon gissning vad det är för takstolar, eller om ritning finns

 4. Tahir says:

  Good Luck and Happy New Year! Greetings from Madrid! 🙂

 5. Hej!
  Jag är jätteglad att någon räddar vårt stationshus. Hoppas ni orkar hela vägen.

  Vill komplettera listan under “Verksam i Grythyttan”. Sedan några månader har vi blomsterhandeln Guckuskon också. Den är mer än en vanlig blomsterhandel, tack vare ägarinnan som är en allkonstnär med enorm energi och arbetsglädje. Man skulle nästan kunna kalla den en handelsträdgård i miniatyr.

  Guckuskon ligger i samma fastighet som Skylt & Dekor, dvs. i den gamla skolan på Skolgatan.

  Välgångsönskningar!
  Berit Q.

  • Stinsen says:

   Hej Berit!
   Vi önskar dig och dina kära ett Gott Nytt År och tackar för dina rad, de värmer! Precis som du, så uppskattar vi Renates Guckuskon jättemycket! Även om vi sällan hinner dit, så åker vi förbi det gamla skolhuset varje gång vi ska till stationshuset. Det är jättebra och härligt att Grythyttan har fått tillbaka en Blomsterhandel som dessutom är så mycket mer än bara det. Samma gäller också Skylt & Dekor, anser vi.
   Vi skulle gärna vilja länka till en “riktig” hemsida för Guckuskon, men en sådan verkar inte finnas än. Vi länkar alltså för tillfället till Guckuskons adressida på “Alla bolag” tills handeln har fått ett eget “hem” på nätet.
   Åter igen tack för alla goda önskningar, så syns vi kanske snart i byn!
   Hälsningar,
   Anja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Företag i stationshuset

Arkiv

Sök