RSS Feed

Ny stins sökes

0

August 14, 2018 by Stinsen

Är du den nya stinsen för Grythyttans anrika stationshus?

Ja, du läser rätt. Vi har bestämt oss för att lämna över vårt kära stationshusbarn till en ny fantast. Vår förhoppning är att det finns någon mer än oss som är lika intresserad av Sveriges järnvägshistoria, och kanske särskilt av Grythyttans stationshus historia, som vill ta över efter oss i samma anda. För, renoveringen av huset ska fortsätta, tycker vi!

Varför vi vill lämna ifrån oss huset?
Anledningen är enkel och tråkig – vi hinner helt enkelt inte med. Varken tid eller pengar räcker till, och huset behöver renoveras i en något snabbare takt än vad vi kan göra och orkar med.

De stora bitarna som vi har gjort, med mycket stöd av vänner och familj, både finansiellt och “hands-on” är:
– byte av el från ojordad till jordad,
– byte från oljebrännare till modern bergvärmeanläggning,
– renoverat de flesta fönster, men det finns några kvar att göra.

Delen som är kvar för att kunna använda huset redan under renovering är att dra nya vattenledningar. En mindre stor investering i jämförelse med byte av el och ny bergvärmeanläggning, men något som vi själva inte skulle orka med finansiellt i dagsläget. Den där berömda lotterivinsten uteblev, tyvärr.

Vad hade våra planer varit?
Även om man inte får bo i huset, så går det att göra en hel del med det. Vad vi hade gjort är att använda stinsens gamla lägenhet (husets övre våning) som kontor för antingen ett företag eller flera mindre företag.

Väntsalarna kan man använda för utställning och biovisningar (några mörkläggningsskivor följer med huset 😉 ). Man skulle även kunna ha ett litet café kanske. Biljettexpeditionen har såpass många gamla kontorsmöbler och skåp att man skulle kunna ha det som ett museum, eller varför inte kontor.

Resgodset går utmärkt att använda som verkstad, precis som vi har gjort. Antingen för renovering av huset, eller som motorcykelverkstad. Det var en annan vild tanke vi hade. Och så fanns också en dröm om att man borde kunna ha ett mikrobryggeri i huset och brygga stations-öl.

Ställverket, en halvtrappa upp, skulle kunna vara ett härligt ljust rum för konst eller bara för att slappna av – vi kallar det för ateljé, eftersom när alla fem fönster är renoverade, så blir detta rum en riktig oas. Skorsten finns där, man skulle kunna ansluta en liten kamin för att få värme i rummet, och sedan bara njuta av lugnet. Tills nästa fullastade timmertåg dundrar förbi i alla fall ;-).

Förbifarande hörs tåg såklart, och märks, men inte på ett störande sätt, tycker vi iallafall. Huset är förvånansvärt stabilt byggt, och vi märker mindre vibrationer efter tåg i stationshuset än vad vi märker i huset där vi bor, ca 300 meter längre bort och lite mindre nära järnvägen.

Så, ja – vi hoppas att vi hittar dig som vill fortsätta med det som vi började med, nämligen att rädda stationshuset och återföra det till sin forna glans. Såklart är det ok med lite moderniteter, men det är ju ändå trevligt om det går att behålla husets karaktär och inredning. Bra att veta är att huset har lilla q-märkning. Det betyder att man inte får förändra så mycket på utsidan, men man kan göra mycket på insidan. Undrar man något, så konsulterar man stadsarkitekten.

Är du intresserad av att ta över efter oss?
Hör av dig till Urban Flynner på Lejons Mäkleri i Örebro, som hjälper oss med försäljningen. Vi finns såklart också om du har frågor!

Till annonsen hos Lejon Mäkleri i Örebro >>
Via annonsen kan du som har intresse att bli nya stinsen anmäla dig till visning den 2 september!

Ett jättetack så här långt!
Vi tar tillfället i akt och tackar samtliga som har stöttat oss under åren och som följer renoveringen. Vi tackar särskilt dig som har hjälpt oss att gå i mål med vår Crowdfunding 2015, och dig som har spenderat din semester med oss under en av våra renoveringssomrar. Tack och kram!

Vem vet, kanske lotterivinsten kommer och vi fortsätter? Livets vägar är outgrundliga. Viktigt är att man vågar. Och det har vi gjort. Vågar du?

 

Stationshuset juni 2012.

Stationshuset idag. 


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Företag i stationshuset

Arkiv

Sök