RSS Feed

Slipa verktyg

2

March 26, 2014 by Stinsen

I helgen var det dags för mig, Anja, att gå kurs i att slipa verktyg. Kursen hölls av snickaren Ramon Persson i samarbete med Hemslöjden i Östergötland i Linköping. Kursen kan verkligen rekommenderas, mycket bra handledning och en lärorik dag var det. En bra blandning av deltagare var det dessutom. Vi hade en kille från Malmö som smider verktyg och ville lära sig mer om slipning, ett äkta par med fönsterrenoveringsverksamhet i Norrköping, en dam som bara ville veta mer om slipning överhuvudtaget, och så var vi hälften kvinnor, hälften män. Oväntat och skönt, jag räknade nämligen med att det skulle vara som vanligt, bara män och jag som enda tjej när det gäller hantverkskurser.

Vid senaste besöket hemma i Tyskland hade min pappa, möbelsnickare, lärt oss hur man slipar stämjärn på en bänkslipmaskin. Det går bra såklart, fast det är en jäkla skillnad att slipa på en bänkslipare, torrt, och med över 2500 varv per minut, eller med en våtslipmaskin speciell för verktyg som går 90 varv per minut… Med den Tormek 2000 som vi använde under kursen går det att slipa så gott som allt, alltså också tunnare föremål som kniv och sax. Fördelen är väl framförallt att det finns så gott som ingen olycksrisk för nybörjare.

Bra alltså att lära sig förstå slipprincipen och kunna jobba med båda, bänkslipmaskin och slip speciell för verktyg. Jag hade olika föremål att jobba med, en gammal hyvel från E.A. Berg i Eskilstuna som jag hittade på Myrorna, och några små stämjärn. Hyveln blev jättefin! Hade egentligen tänkt att ha den bara som en slags skrubbhyvel för grovt arbete, men nu har det blivit en riktigt fin putshyvel igen.

Att slipa verktyg är faktiskt ett mycket avslappnande arbete, nästan gränsande till meditation. Prova, får du se!

I alla fall har jag nu en bevakning på Blocket på Tormek 2000 eller liknande. Så vill du bli av med en slipmaskin i den stilen, välkommen att höra av dig i kommentarerna nedan!
En bra bänkslip kommer jag få av pappa, så det bli bra att ha båda typer av maskiner, beroende på vad man behöver jobba med. Eftersom vi kommer att ha stort behov av skarpa verktyg, så känns det väldigt bra att kunna göra jobbet själv och spara pengar på det viset, och kanske till och med hjälpa andra med att slipa deras verktyg!

Här kommer lite bilder från helgen.

DSCF9868 DSCF9870 DSCF9871 DSCF9872 DSCF9874 DSCF9875 DSCF9881 DSCF9896 DSCF9897 DSCF9898 DSCF9900


2 comments »

 1. Kjell Pettersson says:

  Hej!
  En chansning! Har ni planer på att anordna en ny kurs i verktygsslipning? Jag är väldigt intresserad av detta!
  /Kjelle P

  • Stinsen says:

   Hej Kjell!
   Nej, vi erbjuder än så länge ingen kurs för verktygsslipning, utan det var jag som gick en kurs med Hemslöjden Östergötland. Det var en kanonbra kurs, gå in på https://hemslojden.org/ eller kolla med din lokala Hemslöjden-organisation, och se vad de anordnar för kurser. Ha en härlig vår! /Anja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Företag i stationshuset

Arkiv

Sök