RSS Feed

Spårområdet – gamla och nya tider

0

August 9, 2013 by Stinsen

Grythyttan och Grythyttans station var en gång i tiden en viktig knutpunkt i järnvägsnätet. Då fanns det flera aktiva spår där såväl last- som persontåg stannade. Ni har säkert sett det på gamla bilder vi länkade till i inlägget om “Bilder från förr” .

De här tidsvittnena upptäcker man när man strosar omkring på området.

IMAG0906 IMAG0907

Idag passerar såväl gods- som persontåg stationshuset. Vilket gör att vi enligt aktuella regler inte får bo i stationshuset, och att vi till och med blir tvungna att sätta upp staket mot järnvägssidan. Det sista kommer inte att glädja två killar som jobbar på grannföretaget Ferrox, de tar nämligen genvägen över spåren på väg till och från jobbet…

Persontågen, som passerar två gånger om dagen, körs av Tågåkeriet i Bergslagen. En populär förbindelse mellan Göteborg och Falun, som denna sommar till och med blev direkt anslutning till Inlandsbanan från Mora.

En favorit bland alla godstågsföretag har vi också, nämligen Rushrail. De kör mestadels timmer i vårt område, och deras lokomotiv är döpta efter de sju dvärgarna. De heter alltså till exempel “Happy” och “Sneezy”.

Roligast tycker vi är att överraska alla tågförare genom att kika ut genom dörren på stationshuset och vinka åt dem. Vi får mycket vinkande tillbaka och ibland även en hälsningssignal från lokomotiven. Hur kul som helst 🙂 !


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Företag i stationshuset

Arkiv

Sök