RSS Feed

Stadsarkitektens besök

0

September 27, 2012 by Stinsen

I slutet av augusti fick vi besök från kommunens stadsarkitekt, Peter Ljungné. Anledningen är att stationshuset har lilla q-märkning, och det betyder att man vanligtvis inte får förändra vad som helst när det gäller byggnadens utseende. Fasaden får alltså inte genomgå större förändringar, och tillbyggnader är oftast inte tillåtna. Däremot får man inne i byggnaden förändra rätt många saker. Detta har också gjorts under tidigare perioder. Naturligtvis är det bra att behålla rum eller detaljer som har ursprunglig stil. För oss som nya ägare är det alltså inte bara viktigt att veta vad vi själva få göra, utan också vad andra har gjort.

Genomgång av husets alla rum ledde till att vi fick bekräftat det vi trodde när vi bestämde oss för att köpa stationen. Huset är byggt på stabil grund och är i hyfsat bra skick vad det gäller tak, vägg och byggmaterial. Detta framförallt när man tänker på att huset i stort sett stått tomt och öde i fyra år. Ett stationshus av första klass, byggd för generationer som kommer alltså.

Stadsarkitekten rekommenderade att vi kollar utsidan av huset ordentligt, alltså till exempel väggar och tak. Även om det inte verkar läcka in regn eller snö någonstans, så måste vi vara säkra på att det verkligen är så innan vi börjar renovera. Till exempel vet vi att vissa takpannor saknas och behöver ersättas. Som tur är, så fick vi några av de pannor som behöver ersättas på köpet. Dessutom blåste många takplåtar till vindbrädorna ner under senaste vintern. Det gäller alltså att hitta ett kunnigt företag som kan fixa de två sakerna innan frosten kommer.

När det är klart ska vi kika på renoveringen av elsystemet. Fungerande och framförallt säker elektricitet blir grunden för allt kommande arbete med huset. På övre våningen, där studenter bodde, har elsystemet iallafall använts. Det betyder inte att det är i utmärkt skick, utan det kan vara nödvändigt att byta en del ledningar där också. I vissa delar av huset syns det tydligt att en elektriker behöver göra en insats. Husbrand orsakad av en trasig elledning är väl ingen riktigt sugen på. Det gäller förmodligen inte bara oss själva utan också våra grannar.

En annan viktig sak är att vi ska mäta huset och alla rum. Eftersom det har gjorts så många ändringar i huset sedan det byggdes, så bör vi ta reda på hur originalrummen var placerade när huset byggdes runt 1875. Därför har vi beställt originalritningar på huset från Riksarkivet. Genom att jämföra originalritningar med våra egna mätningar kommer vi att få en uppfattning om vilka delar av huset som har ändrats, och på vilket sätt. Detta är nämligen inte nödvändigtvis dokumenterat. Om vi har tur, så kommer vi att hitta lite mer detaljer och bilder som visar hur huset såg ut när det byggdes i Grythyttans Hembygdsförenings arkiv.

Vi får se om vi hittar några “hemliga rum”! 🙂

Den gamla el-centralen på stationen.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Företag i stationshuset

Arkiv

Sök