RSS Feed

Stationspersonalen

9

Facebook: www.facebook.com/GhyStation
Twitter @ghystation
Instagram: @ghystation

 

1 december 2018 – 

Jakob Uhlin och Elin Silverpil, Grythyttan
Grythyttans gamla stationshus AB
Butiken Republiken

 

1 juli 2012 tills 30 november 2018

Vem är det som tar på sig det galna projektet att blåsa nytt liv i ett gammalt stationshus? Jo, det är två norrköpingsbor med stark anknytning till Grythyttan genom släkt och vänner.

Mikko Lindskog har spenderat många somrar i familjens sommarhus i Bergslagen, först i Älvestorp, sedan i Grythyttan. Mikkos mammas familj har sina rötter i Finland, och som så många andra familjer från vårt grannland, var även Mikkos släkt tvungen att lämna sitt hemland efter andra världskriget. Familjen hittade ett nytt hem i Grythyttetrakten. Även om Mikko, liksom hans föräldrar flyttade runt i landet en hel del genom åren, så fanns det alltid släktingar kvar i Grythyttan. Därför var det ett naturligt val att Mikkos föräldrar spenderade det mesta av sin tid som pensionärer där. Grythyttan var på grund av detta alltid en fixpunkt i Mikkos liv. När mamman gick bort för något år sedan tog Mikko över huset i Grythyttan efter henne, och han kan aldrig tänka sig lämna området. Det borde kanske också nämnas att han spanade på stationshuset i mer än tio år innan äntligen möjligheten att köpa det dök upp.
Mikko är utbildad journalist och fotograf och har jobbat med radio och TV under hela sitt yrkesliv. Han jobbar på SVT:s lokala nyhetsredaktion Östnytt i Norrköping. Förutom stationshuset, och historien om Bergslagernas Järnvägar, så är Mikko intresserad av motorcyklar, film, foto och att resa.

Anja Rauch har sina rötter i Tyskland där hon utbildade sig till civilekonom. Innan hon flyttade till Sverige jobbade hon i London under fem år med bland annat sälj, marknadsföring och affärsutveckling. Hon förälskade sig inte bara i Mikko utan dessutom i Grythyttetrakten. Det var alltså inte ett svårt beslut att byta ut London mot Sverige. Eftersom hon är lika entusiastisk som sin sambo, så var det inte svårt att övertyga henne att bli delaktig i projektet stationshuset.
Anja jobbar som projektledare på Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet (Svemo) i Norrköping, och har börjat sin svenska yrkesbana på Twingly i Linköping som internationell affärsutvecklare/säljare. Hennes passioner är bland annat motorcyklar, digitala (och sociala) medier, och hantverk, såsom möbeltapetsering. Hon har gått ett antal kurser hos tapetserarmästarinnan Agneta Fernström i Linköping och håller på med möbeltapetsering på fritiden. Finns det en chans att lära sig ett gammalt hantverk, så tar hon den, möbelsnickarmästardottern som hon är.

9 comments »

 1. Ida Lagerwall says:

  Hej!

 2. Sussie says:

  Hej, Tänkte höra med er om det ok att åka förbi och ta lite bilder utomhus. Är intresserad av gamla stationshus.
  Med vänlig hälsning
  Sussie

 3. Sussie says:

  Måste ju tillägga att det gäller i sommar, och inte i dagarna.

 4. Sussie says:

  Hej, Toppen. Maila mig så kan jag berätta mera. Med vänlig hälsning
  Sussie

 5. AMIRALEN says:

  Synnerligen trevligt. Stationshus och duccar (Ducati Motorcyklar) har släktskap. Det är jag helt säker på. Jag hoppas att vi dina vänner i Ducatiklubben, kan komma till Grythyttan med det välljudande bullret och inta hela huset. Väntsalen borde kunde användas till kattutställning.

  Du är och förblir en stor ducatist, en av de största

  Lev väl och renovera i lagom takt

  AMIRALEN

 6. Sussie says:

  Hejsan. I år kom vi förbi er fina station. dock så spöregnade just då (himlen öppnade sig rejält 8/7) men det vart några bilder under paraplyet. De kommer senare ut på hemsidan. Det var kul att se er station och jätteroligt att arbetet går framåt.
  Med vänlig hälsning
  Sussie

 7. Anja says:

  Hej Sussie! Kanon med bilder! I år har vi sen semester, så du har beskådat förra säsongens verk 😉
  Anja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Företag i stationshuset

Arkiv

Sök